Nevšední sekaná
27. 2. 2010

Suroviny:
500 g mletého masa
1 houska rozmočená v mléce
hrst strouhanky
2 vejce
2 cibule
(mohou být i 2 krájené papriky)
1 plná lžíce hořčice
1 lžička křenu (nebo Křenexu)
2 stroužky utřeného česneku
sůl, pepř, mletá paprika
grilovací koření, drcený kmín
(čubrica - může, ale nemusí být)
Postup:
Ze všech surovin připravit hmotu, (namočte si ruce do vlažné vody a několikrát s ní bouchněte o stůl – hmota se spojí, zmizí vzduchové bublinky a sekaná pak nepraskne). Vytvořte šišku, dejte do pekáčku, podlijte vodou a vrch posypte ještě troškou grilovacího koření a kmínem.
Pokud budete chtít recept obměnit, můžete do sekané přidat na ozdobu klobásu nebo připravit náplň z kysaného vymačkaného zelí. Připravenou hmotu na sekanou položte na větší sáček a rukama vytvořte plát. Doprostřed přidejte podélně kysané zelí, kousky anglické slaniny či klobásy (množství dle chuti) a za pomocí sáčku smotejte roládu, utlačte rukama, aby šťáva ze zelí nevytekla, opatrně přeneste do pekáčku, podlijte troškou vody a upečte do růžova
